Nytt och framgångsrikt. Hur golfspelaren Spilková frigjorde sitt sinne

Varför kom ett sådant resultat just nu? Vid 23 års ålder? Klára Spilková är inte längre en bränd dam som hindras av överdriven självkritik och hennes förälders ärvda önskan om perfektion.

“Båda är perfektionister, och det var svårt för mig att gå loss från det. Och eftersom det bara fick mig till en mycket bra nivå. Men du vet, det gör mycket ont, ”ropar han från North Carolina.

Gilla på Pinehurst, på lördagen slutförde hon en lång LPGA-kval. Hon lyckades med tre veckors martyrium. Det började med fyra varv i Florida och slutade med en putte på arton i Pinehurst: ”Det var de sju sista dagarna jag hade föreställt mig.Då kände jag lättnad, glädje och tillfredsställelse. ”

Denna putt kulminerade symboliskt i en tvåårig omvandling till en” ny Clare ”. Efter att ha känt sig tom och utan motivation 2016 började Spilková arbeta med sin psyke. Hon lyssnade på psykologråd, försökte kinesiologi.

Det har gradvis blommat. ”Jag lärde mig att älska mig själv. Jag har varit en lycklig person i två år nu, och det visas på mitt spel, säger han.

Bevis är lätt att hitta. 2017 vann hon sin första European Tour-titel, den näst bästa kvinnoturnén, i år som hon lägger sin andra plats till sin samling.

Det nådde också en ny topp på majoren (50: e på British Open), en golfanalog för tennis grandslam.Och nu krönade hon allt genom att tjäna ett års anslutning till det mest utsökta företaget. Min dröm blev sann och jag har inte mer. Nu kan jag njuta av allt, säger hon och hon känner ren entusiasm i sin röst. Hon lyckades i nervkampen, en tuff utmattande kval. Hon var en bräcklig person som hade brutits av ett dåligt skott tidigare. “Jag är en känslig person,” vet han.

I Florida och North Carolina hade hon en svår tid.Även om hon har ändrat sin inställning till golf – sätter hon upp en viss avsikt och försöker sedan slappna av, låta allt flyta – låter “gamla Claire” ibland i henne. ”Medan jag kände mig bra på planen och spelade trevligt, var kvällarna svåra. Jag grät några. Problemet var att jag helt enkelt hade mycket tid att tänka, ”förklarar han.

Pal buskar

Hon hade inget med sin golf att göra. Medan hon i en rolig april-turnering i Marocko hjälpte hon av Gabriela Koukalová att övervinna glansen, denna gång behövde hon inte bläddra igenom den andra. “Jag hjälpte mig själv, att bli en kvinna, en mogenare man,” hon beskriver hur hon lutade sig tillbaka på en illa inre styrka.Hennes sinne befriade henne också från en vän Martin.

När hon gick att träna bollar en dag, rådde han henne att träffa tjocka buskar med avsikt. “Bränna den till den största jihaden,” kallade han i golfslängen. Du vet, alla spelare kan spela raka, exakta bilder. Vi har tränat. Men då bestämmer huvudet på planen, säger Spilková.

I andan av den amerikanska golfaren Chris Perrys meddelande, “det värsta vapnet i min väska är hjärnan.” Hon behövde slappna av, känna att ett dåligt slag betydde ingenting. Och såren i buskarna fungerade. ”Jag gjorde det varje dag. Och något annat kommer att fungera nästa gång.

Nytt eller beprövat.Kanske minnet av Kraus röda soffa och den stora entusiasm hon hade gett honom en golflektion. ”Ibland när det inte går bra går jag tillbaka till den lilla Clare och jag tycker att jag borde vara väldigt glad. När allt kommer omkring gjorde jag allt jag ville då.

Inklusive LPGA Tour-kortinsamling.