På Boulevard Perferric delar båda stadionerna bara nio kilometer

“Stade de Paris” ligger på den vanligaste gatan i bakgården i Paris. Stadion står inte ut särskilt – varken i storlek eller i betydelse. Om det inte fanns några stora sökljus kunde du gå helt utan att inse att du är på fotbollsarenan i en historiskt betydande klubb. Även lokalbefolkningen kommer hit för att inte njuta av spelet, men till den berömda loppmarknaden i närheten.

St. Wen är inte en mycket trevlig plats. Den är fläckig och glansfri, som är inneboende i den prestigefyllda omgivningen kring “Park de Prens”, som innehöll PSG. Men det betyder inte att det inte finns något att se. I slutet är det här huset för Red Star, en klubb grundad på ett café för 121 år sedan. Grundaren var Jules Rom – FIFA: s “långlöpande” president för att hedra den första världscuptrofén.

På Boulevard Perferric delar båda stadionerna bara nio kilometer, men i fotbolls- och finansvärlden ligger de i ljusa år från varandra. Sedan grundandet 1970 har PSG varit känt för sin arrogans, även snobberi, och deras status som världsklubb har äntligen bekräftat Neumars höga överföring. PSG hoppas att ta Europa med storm och bevisa sin styrka. När det gäller Red Star är deras uppgift annorlunda. Rom och medstifter (inklusive hans bror Modest) ville klubben vara tillägnad inte bara idrott, utan också för enande människor. Efter mer än hundra år lever denna filosofi fortfarande under ledning av en ambitiös president, filmskapare Patrice Haddad.

Saint-Ouen har alltid varit en mycket olycklig plats tack vare de många invandrare från de tidigare franska kolonierna. Även nu är den högsta andelen besökare. Tidigare president Francois Hollande ropade öppet Red Star för att stödja ett mångkulturellt Frankrike.