Andersons spark blev riktigt cool och lämnade

När Anderson gick till straffområdet för att leverera den sjätte träffen av Manchester United i straffesparken, tänkte han på hur långt och högt han kunde klättra i sitt liv. Brasilianen lyckades be och tacka den Allsmäktige för detta ögonblick i livet. “Gud berättade för mig att denna straff är mitt livs ögonblick. Jag njöt varje sekund och minns allt klart så långt “, meddelade Anderson 2017 i en intervju med brasilianska journalister.

Andersons spark blev riktigt cool och lämnade inte chansen till Peter Cech. När nästa slag slog Ryan Giggs igen den tjeckiska vaktporten till Londons, och målvakten till MJ Edwin van der Sar drog ett skott från Nicolas Anelka, för “Manchester United” var ett ögonblick av triumf. Fotbollsspelare spelade en testfest, där Anderson var helt hans – han förtjänade denna semester tillsammans med teamets stjärnor.

Men Moskvas Champions League-final var faktiskt det enda levande minnet i den brasilianska fotbollskarriären. Då såg allt inte så uppmuntrande och optimistiskt ut.

***

Alla åtta matcher som Anderson spelade i brasilianska landslagets T-shirt ägde rum under 2007-2008. Efter att mittfältaren föll ut ur lärarens uppmärksamhet, var “Selesao” och mer i sina led inte kallade. Och detta är trots att Andersons partner i det brasilianska U-17-landslaget, som tog silver på Ungdomsmästerskapet i Sydamerika 2005, spelade Marcelo och Renato Augusto flera dussin spel som en del av Selesao. Det är anmärkningsvärt att ingen hade några tvivel år 2005 som var den främsta stjärnan i den unga brasilianska plantan – det var förstås Anderson.